Lufsa – råriven potatispannkaka

IMG_1309 IMG_1311

Skulle göra en egen hittapågrej till middag, tänkte att man kunde råriva potatis och blanda med pannkakssmet och göra en förstärkt ugnspannkaka. Gick först ut och googlade på ”pannkaka med potatis” och landade på ett recept från ICA m.fl som var just det jag tänkte göra. Lufsa var namnet, en riktig husmanskost med anor från Öland, dessutom dess landskapsrätt tillammans med kroppkakor. Så var det med den hittapågrejen!

Blandade en pannkakssmet och rev ned en försvarlig mängd potatis och ett par morötter. Hade inget rimmat sidfläsk hemma så jag skar några skivor av Carlströms flatrökta skinka. Skar hälften av skinkan i strimlor och lade i botten på en smord ugnsform som sedan åkte in i 225 graders ugn en stund. Tog ut formen och hällde över pannkaks- och potatissmeten och lade resten av skinkskivorna över och tryckte till lite. Ställde tillbaka i ugnen där den fick stå på nedersta falsen i ca 45-50 minuter.

Eftersom min Lufsa inte innehöll rimmad sidfläsk utan mager flatrökt skinka kände jag att den behövde ackompanjeras av lite brynt smör så kalorihalten hålls på rätt nivå. Lite rårivna lingon till också får man inte glömma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.