Fänkåls- och timjankarré med råstekt potatis- och morotspytt

IMG_1179

Jag tycker att fläskkarré är en helt fantastisk råvara och inte blir den mindre bra av det ofta går att få en bit svensk benfri fläskkarré till väldigt hyggligt pris, i vart fall när det inte är grillsäsong!

Delade en enkilosbit karré på längden så det blev två filéliknande bitar (går lättare att skära upp när den är färdig och det blir mera kryddade och välsmakande sidor på det viset). Blandade salt, nymalen svartpeppar, timjan och malna fänkålsfrön i botten på en ugnsform, vände köttbitarna i kryddorna, duttade på lite rapsolja och ställde i ugnen på 130 grader där de fick stå några timmar (3-5) och sköta sig själva.

Skalade potatis och ett par morötter i olika färger och skar i pyttbitar. Stekte i rapsolja och kryddade med salt, nymalen vitpeppar och en nypa socker. Tog ut köttet ur ugnen och lindade in i folie. Vispade ur formen med lite vatten och silade över till en kastrull, här kan man skumma av lite fett som lägger sig på ytan. Värmde skyn, smakade av med röd balsamvinäger och färgade med lite kolorit. Parerade sältan lite med mera vatten och sist redde jag av med majsstärkelse utrört i en skvätt kallt vatten.

Skar upp köttet i centimetertjocka skivor och serverade med såsen, potatis- och morotspytten, några tomatskivor och söt och god ugnsbakad bit paprika i olja som smakbrytning till de lite kryddiga och salta köttet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.