Gösfilé sjuden i gräddsås, potatiskaka med fänkål samt stekta små sqaushbåtar.

Gräddsjuden gösfilé

Det här blev varmrätten till vår nyårsmeny 2014/2015. Lade inte alltför stor energi på matlagningen utan de goda råvarorna fick göra jobbet. Som förrätt hade vi smörstekta rårakor, löjrom från Vänern, rödlök och crème fraîche.

Började med potatiskakan såhär. Skivade två potatisar så tunt det gick med kniv. Hade också ett halvt fänkålshuvud som jag också skar i tunna skivor/bitar. Fräste potatis och fänkål i olja på spisen, saltade och blandade om ordentligt. Smorde en ugnssäker form och lade hälften av fräset i formen. Skivade över en vitlöksost av Brietyp och hällde över resten av fräset. Rev sedan lite vanlig ost överst och körde formen på 175 graders ugn där den fick stå runt en timme eller när den kändes färdig och hade fått fin färg.

Rörde ut en fiskbuljongtärning i lite vatten under sjudning i kastrull. Lät reducera så det bara återstod lite på botten, hällde på grädde och lät koka upp och sedan sjuda en stund innan jag smakade av med lite vitpeppar från kvarn. Skar de upptinade gösfiléerna i halva portionsbitar som jag lade i den sjudande gräddsåsen tills den precis var färdig.

Hade gjort små ”båtar” av ekologisk squash som jag stekte snabbt i smörolja och saltade lite på innan serveringen.

Serverade en bit av potatiskakan på varje tallrik, fiskbitarna och såsen med en liten knippa solrosskott på och de lättstekta squashbåtarna vid sidan om

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.