Gösrullader med färserade räkor, gräddsås, kokta delikatesspotatisar och broccoli

Gösrullader

En intensiv mathelg, nu var det söndagsmiddag då vi bl.a gästades av min mest långväga bloggföljare, Mandy ”Scuba” Stackpool från Sidney, som besökte Västerås och alla sina vänner här.

Det blev en varmrätt med det mest lokalproducerade råvaran man kan tänka sig som huvudingrediens, nämligen Mälargös. Putsade de ”byxade” filéerna och skar av det tunna ”byxbenet” som jag skar i bitar och mixade till en färs med nyskalade räkor, salt, vitpeppar från kvarn, en äggula och en skvätt grädde och sist lite sweet chilisås. Saltade och pepprade gösfiléerna på båda sidor, gjorde sedan stora rullader av dem med en sked färs i mitten och ställde dem sedan på högkant i en smord ugnsform. Kryddade lite extra ovanpå och lade en klick smör på varje rullad. Körde sedan fisken under bakplåtspapper i 170 graders ugn tills innertemperaturen i rulladerna kom upp i ca 50 grader.

Såsen gjorde jag så här; fräste räkskalen i olja tillsammans med en hackad lök. Kryddade med salt, peppar och lite citronpeppar och fyllde sedan på vatten och lät sjuda ca 20 minuter. Silade av fonden och lät den reducera till nästan ingenting (passa bara så den inte bränner). Tillsatte grädde och en skvätt vit balsamvinäger och lät sjuda en stund. Smakade av sältan och ställde åt sidan på värme.

Kokade ekologiska tvättade delikatesspotatisar med skal. Hällde från vattnet och slungade runt i smörolja och Persilade (Kryddblandning av salt, persilja, vitlök, lök och svartpeppar).

Serverade gösrulladerna med såsen över, potatisen och lättkokt broccoli och sen hade jag lite kvar av de syrade rotfrukterna från lördagens middag som fick bli lite extra färg på tallrikarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.