Bräckt rimmad oxbringa med potatiskompott och konfiterade rotsaker

Bräckt rimmad oxbringa

Det här låter troligen mycket mera omständigt än vad det är. Faktiskt bara lite framförhållning som behövs.

Kokade en rimmad oxbringa för ett par dagar sedan. Lät sjuda i vatten med salt, svartpepparkorn, lagerblad och lite grönt från en purjolök under lock ett par timmar – sköter sig själv på spisen. När en provsticka går lätt in i köttet är det färdigt och då fick det svalna i kokspadet under press (ett fat och en mortel tog jag som tyngd). Samtidigt som köttet kokade lät jag varva skalad kålrot i skivor med stavar av morötter med salt, smör och en kvist timjan. Packade tätt i form och täckte med lock eller smörpapper och ställde i 100 graders ugn. Lät gå i ugnen till rotfrukterna mjuknat.

Så långt hade jag alltså prefabricerat maten så det bara var ”monteringen” kvar att ordna till middagen. Kokade potatis i buljongen från den rimmade oxbringan. Hällde av kokvattnet och mosade lätt med stöt eller visp, tillsatte en sked crème fraîche, en klick bregott, salt, vitpeppar från kvarn och en rejäl sked fransk senap, finskuren gräslök och persilja.

Skar halvcentimeter tjocka skivor av oxbringan, stekte i smörolja i stekpannan, värmde de konfiterade rotsakerna i mikron.

Serverade den bräckta oxbringan med potatiskompotten och rotfrukterna, veckans snabba långkok kan man säga!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *