Hjortfilé med rostade rotfrukter och kantarellsås

Hjortfilé med rostade rotfrukter och kantarellsås

Jaktsäsongen närmar sig, därför är det läge att rensa frysen på godsaker från förra säsongen. Den som spar han har, plockade upp en kronhjortsfilé från frysen i morse och tinade över dagen. Inte nog med det, en påse kantareller också.

Skalade och skar sparrispotatisar på hälften, polkabetor och morötter i skivor samt en halv rödlök i klyftor. Vände i rapsolja och strödde på lite flingsalt och sedan in i ugnen på 200 graders varmluft. Putsade hjortfilén, vände den i ett par msk salt och tre msk socker, dvs en blandning precis som man har när man gravar en bit fisk eller kött. Skar en halv rödlök i små bitar och stekte tillsammans med kantarellerna och kryddade med salt och peppar från kvarn, strödde över lite vetemjöl och rörde om, tillsatte grädde och en skvätt vatten. Smakade av med lite vit balsamvinäger, salt och peppar.

Sköljde av köttet i kallt vatten, ja ni hörde rätt – lärde mig den här metoden av KC Wallberg, välkänd, kock, gastronom och kokboksförfattare som menar att sockersaltningen ger en mycket god effekt på köttet som sedan torkas av och steks under vändning i panna med lite smör och rapsolja och ett par kvistar färsk timjan tills önskad stekningsgrad uppnås. Det smala ändan av filén blir ju fortare färdig så den passar ju för den som önskar helt genomstekt.

Serverade de ugnsbakade rotfrukterna med kantarellsåsen och skivor av hjortfilén.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.