Kåldolmar med kokt potatis, gräddsås och lingon

Kåldolmar1

Den fina färska vitkålen pockar på uppmärksamhet så här års och vad passar inte bättre än att göra härliga traditionella kåldolmar och så en kålpudding på mittbiten av kålhuvudet. Började med att putsa kålhuvudet, skära bort nederste delen av rotstocken och sätta en gaffel där och koka i saltat vatten tills kålbladen lossnar. Tog upp bladen efterhand, skar bort den grövsta delen av bladnerven. Rörde ihop blandfärs, salt, vitpeppar från kvarn, fyra kryddor, 1 ägg, en skvätt mjölk och lite kokt ris till en fast smet. ett par msk färs och rullade in i varje kålblad till en dolme.

Kåldolmar2 Kåldolmar3

Stekte dolmarna i smörolja på rätt stark värme, hällde sirap över dolmarna i samband med stekningen och lade sedan över i ugnsform och lät ett par dl vatten koka ur stekpannan som jag sedan hällde över dolmarna. Ställde in i 200 graders ugn och gjorde under tiden grunden till en god sås, först en bottenredning av smörolja och vetemjöl, tillsatte kokvatten från kålkoket och lite grädde, smakade av med soja, salt, peppar. Tillsatte sist vätskan från ugnsformen med kåldolmarna som gav den sista smakhöjaren.

Serverade kåldolmarna med såsen och kokt potatis, tomat, gurka, persilja och lingonsylt.

kåldolmar4 Kålpudding i samband med kåldo

Ja, det  blev en liten kålpudding också, mitten av kålhuvudet, med små blad som inte räckte att göres dolmar av, skar jag i tärningar och stekte i smörolja med lite sirap. Varvade i smord ugnsform med ett lager färs och låt gå i ugnen tillsammans med dolmarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.