Cajunkryddad hjortfilé med ugnsbakade potatisar och morötter

Cajunkryddad hjortfilé

Lite lyxigt är det allt, men piglördag till ära så blev det hjortfilé till kvällen. Går naturligtvis att göra på vanlig oxfilé också!

Tinade filén och lät den bli rumsvarm. Kryddade med cajunkryddmix med lite lagom drag i. Helstekte sedan i panna på spisen och lät vila i pannan en bra stund innan jag skar upp filén i skivor. Det där med stekgraden, blodig, medium eller välstekt är ju en smaksak, jag försöker alltid parera med lilla fruns önskemål om medium utan att det rinner något rött från köttet och min egen smak att med så mycket rosa som möjligt utan att det är rått i mitten. Inte lätt alla gånger men med en filé kan man alltid räkna med att smala delen är mera genomstekt än den tjockare.

Förkokade potatis och små morötter tills det var nästan färdiga. Halverade potatisarna och lade i smord ugnsform tillsammans med morötterna och klyftor av tomater. Tog ett par nypor flingsalt över och några strängar smörolja och körde i 225 graders varmluft tills potatisarna fick lite färg. När de var nästan klara skedade jag över några syltlökar och ställde in en stund i ugnen igen.

Serverade de ugnsbakade potatisarna, morötterna och tomaterna på några salladsblad, lade skivor av hjortfilén över och bjöd färdig bea i separat skål vid sidan om på tallriken samt ett par stavar snabbsaltad Västeråsgurka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.