Purjo- och kaviargratinerad koljafilé

Purjo- och kaviagratinerad koljafilé Purjo- och kaviargratinerad koljafilé1

Fisk ikväll, tinade koljafilé från frysen och strödde lite salt ovanpå filéerna så de fick dra åt sig lite. Filéer av vit fisk blir gärna lite fastare när man tillagar dem om de fått dragit åt sig lite salt först. Kanske inte bara gäller vit fisk, är nog lika med lax vid närmare eftertanke.

Sköljde och putsade en purjolök som jag sedan skar i mindre bitar, fräste i smörolja och kompletterade med lika små bitar av squash, saltade försiktigt och vred några varv med svartpepparkvarnen och strödde över lite vetemjöl och rörde om. Spädde med mjölk och lite grädde till stuvningskonsistens. Tillsatte så en rejäl klick (1 dl eller så) vanlig kaviar, Kalles eller liknande. Smakade av med saften av en citronklyfta och lite salt och peppar.

Under tiden som jag pysslade med purjo- och kaviarstuvningen fick potatis koka i bitar och fisken fick gå in i smord ugnsform på 160 grader med ett par strängar smörolja över. Tog ut fisken när den var knappt färdig. Mosade potatisen och rörde i ett par msk crème fraîche och en klick Bregott samt lite salt och vitpeppar. Klickade sedan ner moset bredvid fisken i ugnsformen och hällde purjo- och kaviarstuvningen över fisken. Strödde nyriven parmesanost över hela formen och gratinerade i 225 graders ugn tills den fått lite fin färg.

Serverade gratängen med grönsallad och tomatklyftor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.