Grillad/rökt röding, färskpotatis och romsås

Grillad/rökt röding Grillad/rökt röding1

Köpte en hel röding på ca 7 hg i går. Den var urtagen men hade i övrigt skinn, ben och huvud kvar.

Redan i eftermiddags saltade jag rödingen både ut- och invändigt, fyllde sedan buken med hackad rödlök, tomat och några skivor ekologisk citron. Band sedan om med bindsnöre och lät den ligga i kylen och ta åt sig salt och smaker tills det var dags för grillen. Tände den gamla Webern med briketter på ena sidan och när det blev bra glöd lade jag på en liten björkvedsklabbe, lärt från kocken Niklas Ekstedt och hans grillbok som för övrigt säljs på ICA Maxi Erikslund för 5 kr styck just nu! Hade dessförinnan tagit fram den fyllda fisken så den fick ta lite rumstemperatur innan det var dags för grillen. Lade fisken på en oljad bit aluminiumfolie och sedan på grillen vid sidan om glödbädden med vedträet på. Sedan på med locket och körde på rätt svag värme (ca 125-150 grader) medan det puffade och rykte från björkveden så fisken blev både uppvärmd och rökt. Vände fisken efter en kvart ungefär och körde sedan färdigt på andra sidan. Låt den inte gå för länge så den blir torr och tråkig, ska nästan vara lite rå i kärnan.

Tog in fisken på en skärbräda i köket, klippte upp snörena och skinnade av och lyfte upp det benfria filébitarna som doftade härligt av både fyllning och rök. Serverade med nykokt färskpotatis, dill , tomat och mangold samt en romsås som jag rört ihop av en sked majonnäs, två skedar crème fraîche, en liten burk stenbitsrom och lite sweet chilisås. Riktigt gott blev det med den lite lätt pikanta röksmaken på den i övrigt lena fisksmaken.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *