Smördegspaj med kyckling och kantareller

Smördegspaj med kyckling och kantareller

Särskilt vacker blev den inte men gott smakade det. Gjorde en paj av färdig smördeg, kan Amir köra med färdig pajdeg så kan väl jag tänkte jag. Egentligen handlade det om att ta vara på en färsk kyckling som jag hade i kylen, det här blir alltså del 1 av vad det kan bli av en kyckling.

Styckade upp den hela kycklingen så här; Skar bort låren med ben och allt, skar sedan ur bröstfiléerna så de blev benfria, saltade lite på delarna och ställde i kylen för senare användning. Resten av kycklingen bröt jag ner i större bitar och fräste med lök och en bit morot i smörolja. Här skulle det nämligen kokas fond. Kryddade med salt, några svartpepparkorn och ett lagerblad. Hällde på lite vitt vin och vatten, lade på lock och lät sjuda ca 45 minuter. Lät svalna i buljongen. Plockade sedan av köttet som fanns kvar på det kokta skrovet och silade av buljongen ner i en ny kastrull och reducerade den till halva mängden ungefär. Nu hade jag alltså en härligt god kycklingfond plus lite kokt kycklingkött.

Hade tagit fram en frusen smördegsrulle och en liten påse kantareller från frysen. Fräste kantarellerna med lite finhackad lök, saltade och pepprade och rörde ner vetemjöl och spädde med grädde och lite god fond så det blev stuvningskonsistens, tillsatte också de kokta kycklingbitarna. Smakade av med salt och svartpeppar från kvarn och lite pressad citron. Lät sjuda en stund och ställde sen åt sidan.

Klädde en smord ugnsform (eller pajform) invändigt med smördeg, sparade en bit så det räckte till lock. Naggade pajdegen i botten med en gaffel och förgräddade i 200 grader i ca 15 minuter. Tog ur pajen (där pajdegen på kanterna hade sjunkit till botten), skedade över stuvningen i formen och täckte med smördegslocket och gräddade i ca 10-12 minuter.

Serverade pajen med lite tomater och snabbsaltad slanggurka och lite bröd. Hade nog varit gott med liten riven ost ovanpå pajlocket, ska jag göra en annan gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.