Kroppkakor på kokt potatis (rester)

Kroppkakor på rester av kokt potatis Kroppkakor på rester av kokt potatis1

Mera kokt potatis över, tänkte på kroppkakor, men det kan man väl inte göra en annandag jul? Jovisst, om man är tillräckligt matgalen går det bra. Det blev vita kroppkakor, dvs bara gjord på kokt potatis!

Hittade ett smidigt recept på tasteline.se, det var Mannerströms variant av vita kroppkakor. Pressa potatisen (7-8 hg), tillsätt potatismjöl (1-1,5 dl), 3 äggulor, salt och lite smält smör. Blanda och knåda till en smidig ”deg”. Forma till en rulle, skär i två-tre cm skivor och tumma en fördjupning i varje skiva. Blanda lite finskuren rökt eller rimmad sidfläsk med finhackad lök och stek i smör och tillsätt kryddpeppar. Låt svalna och fyll sedan fördjupningarna i potatisskivorna med fläsk- och lökfräset, nyp ihop och forma till runda kroppkakor. Koka sedan kroppkakorna i saltet vatten, några i taget lagom så de täcker botten på kastrullen. När de sedan flyter upp är det klara, gör sedan likadant med resten.

Servera med rårörda lingon och möjligen lite smält eller brynt smör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.