Timjangravad lax med dillstuvad potatis och rostad morotskräm

Timjangravad lax, dillstuvad potatis och rostad morotskräm

Jag tänkte så här, sältan i laxen, syran i dillstuvade potatisen och sötman i morotskrämen, det blev gott.

Laxen gravade jag förra helgen. Hade köpt en Salmalax till extrapris med kort datum. Blandade 50/50 salt socker och gned in laxfilén med och kompletterade med hackad färsk timjan. Lade i platspåse, sög ur luften och in i kylen. Vände på påsen en gång per dag och hällde bort överskottsvätskan efter tre-fyra dagar.

Tvättade och skar potatisen i tärningar, 2×2 cm ungefär, kokade i saltat vatten till nästan färdig, hällde av vattnet, tillsatte lite smörolja och ställde tillbaka på plattan och pudrade lite vetemjöl över och rörde om. Tillsatte grädde och vatten, smakade av med hackad dill, salt och vitpeppar och en skvätt vit balsasmvinäger.

Skalade morötterna, lade i ugnsform med lite olivolja över och lät gå i 200 graders ugn till de blev mjuka och hade färg (ca 40 minuter). Delade morötterna i bitar och mixade och tillsatte ett par klickar smör och lite salt.

Serverade den gravade laxen i skivor med den stuvade potatisen och morotskrämen spritsad i små ”kluttar” på sidan av tallriken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.