Matig pizza

Matig, tjock, Amerikansk eller panpizza – i alla fall skitgod. Första gången jag gör en tjockbottnad pizza, smakade riktigt bra. Grunden var en deg som mest liknar en bulldeg. Smälte 75 gr smör i en kastrull och tillsatte 3 dl mjölk och värmde till ca 37 grader. Hällde över i en bunke med ett halvt pkt jäst som jag rörde runt tills jästen lösts upp. Tillsatte en skvätt olivolja, 1,5 tsk salt och en nypa socker. Siktade därefter ner ca 1/2 kilo vetemjöl och blandade om till en deg som gick att knåda smidig. Ställde sedan att jäsa med plastfolie över i ca 1 timma. Klädde en ugnsplåt med bakplåtspapper, mjölade bakplåtspapperet och hällde ut degen på plåten. Med mjölad hand tryckte och drog jag ut degen över hela plåten.

Sen kommer vi till fyllningen eller toppingen om man så vill. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Jag hade rört ihop ett par skedar créme fraîches med ungefär lika mycket ketchup och tomatpuré. Tillsatte också lite Sambal Oelek, oregano och persilade som jag rörde ner i ”såsen”. Bredde över allt på den utbakade degen, täckte med ca 3 dl riven lagrad ost. Jag hade också en salsicciafärs som jag klickade ut på pizzan tillsammans med hackad färsk svartkål. På toppen också bitar av en mozzarella. Sen in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.