Strömmingslåda x 2

Strömmingslåda x 2

Strömming är ju en fantastisk råvara, kan stekas, läggas in, gravas eller tillagas i form av lådor i ugnen där det egentligen bara är fantasin som sätter gränserna. Det finns ju klassiker som kräftströmming, som jag gjorde här i veckan – till vänster i bild och sedan blev det en riktig ”hittepålåda”. Vad du än ska göra med strömmingsfiléerna (flundrorna) ska du skölja dem och klippa eller riva av ryggfenan innan du lagar vidare.

Kräftströmming gör jag så här; smörjer en lagom stor form som rymmer den mängd rullade strömmingsfiléer som jag ska göra i ordning. Strör lite salt i botten på formen och rullar av strömmingsfiléerna med köttsidan utåt. Saltar och vrider några varv med vitpepparkvarnen. Sedan strör jag över dillfrön och krossade tomater.Saltar lite överst och om man vill kan man strö lite ströbröd över (hoppade jag över den här gången. Gräddas sedan i 225 graders ugn tills den fått lite färg i kanterna och strömmingen är genomstekt, går på ca 20 minuter.

Den andra lådan blev så här; Smorde en form, saltade i botten, rullade strömmingsfiléerna med skinnsidan utåt och lade i formen. Saltade och hällde över en skvätt vitt vin, tunnskivad rödlök, hackad röd chili och tunna citronskivor på toppen. Vred något varv med svartpepparkvarnen och körde i ugnen samtidigt med kräftströmmingen.

Båda de här lådorna går utmärkt att äta nygjorda och varma med kokt potatis, eller som ljumna rätter på ett smörgåsbord eller kalla på knäckebrödsmacka t.ex. Jag värmde lådorna och åt till lunch idag med nykokt potatis och lite remouladsås.

IMG_0817

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.