Ugnsbakad torskfilé, fänkålspuck och smörsky med pepparrot

ugnsbakad torskfilé med fänkålspuck

Det här var varmrätten i en liten trerätters som vi bjöd ett par goda vänner på igår kväll, till förrätt blev det en skagenröra i tunnbrödkorg och till dessert en ekologisk vaniljglass med årets första rabarber som jag ugnsbakade med socker, smör och ett par krossade pepparkakor.

Började med att vika ihop lagom stora portionsbitar av torskfilén som jag saltade runtom och ställde i kylen ett par timmar innan jag började med maten. Putsade två fänkålshuvuden och skar bort den träiga roten. Skar fänkålen i tunna skivor, fräste i smörolja, kryddade med salt och nymalen vitpeppar och en nypa socker. Tillsatte sedan riven parmesanost och en liten sked crème fraîche och droppade över saften av en halv citron. Lät fänkålsröran koka ihop och höll den varm. Förberedde också serveringen med att riva pepparrot innan jag lade den lättrimmade fiskfilén i smord ugnsform, lade en rejäl smörklick på varje filé och bakade i 165 graders ugn tills fisken blev lagom färdig (ca 50 graders innertemperatur).

Serverade en portionsbit av fisken på varje tallrik, lade en ”puck” med fänkålsröran med hjälp av en stålcylinder och öste över smörskyn från ugnsformen över fisken. Kompletterade med ett par kokta potatisar, den rivna pepparroten och toppade med ärtskott och en citronklyfta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.