Fänkålskryddad festfläsk med mandelpotatismos, äpple och broccoli

Festfläsk

Kära hustrun tittade lite förvånat när jag tog fram skärbrädan och en bit sidfläsk precis när vi hade ätit lunch. Vissa saker måste man ju ha framförhållning på – som t.ex. långsambakad fläskrulle.

Hade en bit färskt fläsk från Stäholms Säteri. Jag skar bort svålen och sedan skar jag upp fläskbiten på mitten så den blev hälften så tjock, men skar inte ända ut i kanten utan vek ut fläskbiten så den blev dubbelt så stor. Saltade på båda sidor på fläsket och sedan mortlade jag fänkålsfrön, svart- och vitpepparkorn, som jag först rostat i torr stekpanna, och strödde kryddorna över. Lindade sedan fläsket till en rulle och band om med bindgarn. Kryddade sedan utsidan och lade fläskrullen i ugnsform och bakade ca 4 timmar i 125 graders ugn.

Serverade portionsskivor av fläsket med mandelpotatismos, stekta äppelklyftor som hade stekt med i ugnen den sista halvtimmen, samt lite kokt broccoli. Blev jättegott, mört och med god smak av fänkålsfrön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.