Fiskpaté med kall romsås

Fiskpaté

Köpte Östersjötorsk igår, den var väldigt liten så jag funderade om jag skulle göra fisksoppa eller något annat. Det blev paté – som man både kan äta kall som förrätt eller värme och göra en god sås till.

Rensade 600 gram torskfilé ren från ben, dvs jag byxade filéerna. Skar i mindre bitar och mixade, tillsatte två stora ägg, ett i taget samt salt, peppar, cayennepeppar och 2 dl grädde. Mixade luftigt (observera att alla ingredienser måste vara kalla) och hällde upp i en smord form som jag lagt ett bakplåtspapper i botten på. Skedade över hälften av smeten, tillsatte sedan lite kräftstjärtar och hackad dill innan resten av smeten åkte ner i formen.  Ställde i hett vattenbad och gräddade i 175 graders ugn med folie över formen. Efter ca 50 minuter tog jag ur formen ur ugnen och vattenbadet och ställde att svalna en stund. Hällde sedan över patén på en skärbräda  och lät rinna av. Ställde att svalna på terrassen innan jag lindade in patén i platsfolie och ställde i kylen.

Gjorde en romsås på creme fraiche, majonäs, flytande honung, saften av en halv citron och rom på burk.

Serverade en skiva av den kalla patén med romsåsen och lite rödkål med pressad citron och apelsin, som förrätt.

Kommer att servera resten av patén uppvärmd med sås på kräftstjärtarna som är kvar i burken. Återkommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.