Ugnsbakad mälargös med rotfruktspaté

Ugnsbakad gösfilé med rofruktspaté

 

Lillördag och lite extra gott till kvällen. Tog fram gösfilé från frysen redan i går kväll.

Eftersom jag hade gott om tid på mig så tänkte jag försöka mig på ett lite omständligare tillbehör till kvällens gösfilé. Gjorde en paté på rotfrukter, lite kul med en randig variant som jag gjorde så här;

Eftersom jag hade gott om tid använde jag bara en kastrull och kokade först ett par tre gulbetor som jag skalade och skar i mindre bitar. Kokade i saltat vatten tills de blev mjuka. Hällde av kokvätskan och lät rinna av. Mixade och rörde ner 1 ägg, någon msk potatismjöl, lite crème fraîche och kryddade med salt och vitpeppar från kvarn. Hällde ner i en smord trång form. Gjorde sedan likadant med  först en potatis och ett halvt fänkålshuvud och sedan med två morötter. Varvade sedan i formen och gräddade i 100 graders ugn tills patén stelnat. Sedan fick den stå på eftervärme i ugnen tills det var dags att baka av fisken.

Jag smorde en form och skar gösfiléerna i jämnstora bitar, saltade och lät stå och rimma någon halv timma innan jag lade en klick smör på varje filébit och bakade av i ugnen på 140 grader tills fisken blev färdig.

Gjorde en sås av en skvätt vitt vin som fick sjuda med en fiskbuljongtärning och lite spad från räkor i lag som jag hade kvar i kylen sedan tidigare. Reducerade och tillsatte grädde som sedan fick koka ihop så det blev en bra konsistens.

Serverade gösfilébitarna med rotfruktspatén, såsen, räkor och lite salladsmix.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.