Sesambakad lax med morots- och potatispuck och ugnsbakad gulbeta

Sesamlax med morots- och potatispuck och ugnsbakad gulbeta

Krånglade till det lite ikväll, rätt många moment men det blev smarrigt.

Började med att skala och skiva gulbetorna i milimetertunna skivor. Använde mandolin, en så där manick som man kan skära av sig fingertopparna på. Gick bra den här gången! Förvällde de tunna gulbetsskivorna i saltat vatten som jag också smaksatte med en skvätt vit balsamvinäger. De fick bara ett uppkok, sedan spädde jag med lite kallt vatten så kokningen upphörde. Silade ifrån kokvätskan och lät rinna av. Smorde en ugnsform och varvade de tunna skivorna med lite riven ost och avslutade med ost och ett par klickar smör. Körde sedan i 230 graders ugn tills den fått färg. Höll sedan på värme.

Skalede en morot och några små potatisar som jag sedan skar i tärningar stora som pyttbitar ungefär. Kokade sedan i saltat vatten, först lade jag i morötterna som har lite längre koktid än potatisen och efter en stund lade jag i potatisen. När potatis och morötter kokat klart hällde jag av kokvattnet och lät ånga av. Rörde sedan ned två matskedar hovmästarsås (kvar från den gravade laxen på julbordet) och ställde åt sidan en stund.

Laxen hade jag tagit fram från frysen på förmiddagen. Skar den sedan ren från skinn och delade i portionsbitar. Saltade bitarna runtom och sedan fick det stå tills det var dax att göra iordning. Stekte på båda sidor i smörolja i varm panna. Lade upp i ugnsform och strödde sesamfrön över laxen som fick gå färdigt i ugnen på 100 grader.

Serverade laxen med en puck (tryckte ned i en cylinder som jag sedan drog upp) av morots- och potatispytten och en bit av den ugnsbakade gulbetan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.