Lågtempererad fläsksida med potatis- och palsternacksmos

Lågtempererad fläsksida Lågtempererad fläsksida med potatis- och palsternacksmos

Ikväll blev det ett riktigt långkok, i ugnen sedan 7-tiden i morse och fram till kl 17.

Hade preparerat en fläsksida (=en bit färskt sidfläsk med svål) för ett par kvällar sedan genom att skära ett rutmönster i svålen och gnidit in med en kryddblandning av fänkålsfrön och svartpeppar som jag först rostade i torr stekpanna och sedan mixade tillsammans med grovsalt. Fick ligga i kylen ett par dygn och dra till sig smakerna från kryddningen. I morse lade jag fläsksidan i smord ugnsform, med svålsidan uppåt, och körde i 30 minuter på 175 grader i ugnen och sedan vred jag ner till 80 grader där fläsket fick gå hela dagen fram till 17-tiden då jag tog ut det och lade i press.

Vispade ur ugnsformen med vatten och silade upp. Skar bitar av fläsksidan som jag sedan stekte på hyggligt stark värme på svålsidan. Vände svälsidan upp och hällde på den silade skyn och ställde in i ugnen på 175 grader för värmning.

Serverade fläskbitarna med skyn, ett mos av potatis- och palsternacka samt några broccolibuketter. Ville också ha en sötsur brytning så jag toppade med några ringar av syltad rödlök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.