Färsbiffar med potatisgratäng, stekt blomkål, brynt smör och rostade hasselnötter

IMG_1677

Jag hade mager och fin kronhjortsfärs men det går alldeles utmärkt att göra de här biffarna med nöt- eller kalvfärs också. Blandade in salt i färsen ett par timmar innan tillagningen som fick stå i kylen och dra tills det var dags att steka biffarna. Rörde i ägg, grädde, franska örtkryddor och vred ett par varv med svartpepparkvarnen och formade färsen till modell större köttbullar som jag sedan plattade till och stekte i smörolja och höll sedan på värme. Hade gjort en vanlig enkel potatisgratäng som jag körde ugnen på varmluft 200 grader i knappt en timma.

Rostade grovhackade hasselnötter i torr panna och hällde över i en skål på bänken. Stekte sedan rätt grova bitar/skivor av rå blomkål i smörolja, saltade lite lätt på och lade på värme tillsammans med färsbiffarna. Lät en rejäl klicka smör bryna lätt under en stund så smak och doft blev nötig.

Serverade såhär: Lite färsk babyspenat i botten med en sked potatisgratäng ovanpå, sedan färsbiffarna på gratängen, den stekta blomkålen vid sidan, brynt smör på toppen och de rostade hasselnötterna runt om. Kan tycka att det blev en riktig festrätt trots att det bara var färsbiffar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *