Långsam lammlägg med ugnspotatis

långsam lammlägg

Om inspirationen till den här maten kommer från Asterix och Obelix eller om det är medelhavsländernas mattraditioner låter jag vara osagt. Det är i alla fall himmelskt gott tycker jag, frun är dock inte lika förtjust, gillar inte lammkött överlag men jag testar med jämna mellanrum ifall hon har ändrat sig – men icke!

Hade två bitar lammlägg som redan på förmiddagen, efter putsning och kryddning med salt, peppar, färsk finskuren rosmarin och saften från en halv lime, åkte in i ugnen på 110 grader. Efter någon timme tillsatte jag lite vatten i formen och såg till att det var lite vätska i botten under hela stektiden – sådär en 6 timmar eller så.

När jag skulle göra iordning middagen tog jag ur läggarna ur formen och skivade ett par potatisar, ett par vitlöksklyftor och bitade lite färsk knipplök och la alltsammans i formen med den goa skyn i botten. Körde i ugnen i 200 grader tills potatisen mjuknat något, då la jag i läggarna och klyftad tomat så allt fick bli varmt.

Serverade läggarna med en bit folie runt benpipan på varje lägg, lättare att hålla när man skär rent då, potatisen, löken, tomaterna och vitlöken i skyn och lite sallad av mangold. Lite finskuren persilja över sedan är det bara att hugga in!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.