Kroppkakor

9oUHWvdp2_zc7JhtStJjnNQcZm63ZB8VXgNQhMzGoIQ

Idag misslyckades jag med mina goda ambitioner att göra kroppkakor. Blev alldeles för lösa och därför kokade de sönder och blev vattniga. Jag delar inte med mig av receptet utan hänvisar till alla recept som finns på webben.

Kärt barn har många namn. Först finns det flera varianter av kroppkakor, småländska med bara kokt potatis, öländska  med blandat rårivna och kokta potatisar. I Blekinge gör man kroppkakor med bara rårivna potatisar. Utöver potatisen tillsätter man vetemjöl till degen. Fläsk och lök är fyllning i samtliga, dock råder det delade meningar om fläsket och löken skall stekas eller ej innan den fylls i kroppkakorna.

I norr finns det skedpalt, pitepalt och kams – gemensamt för dessa är att man använder kornmjöl istället för vetemjöl i potatisdegen.

Även om man misslyckas nån gång kan det vara kul och göra en sån här gammal husmansrätt en eller två gånger om året tycker jag. Normalt är det riktigt smarrigt, dock inget för LCHF-dietare eller kalorijägare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.