Paltbröd och fläsk

lDerBm3KXN52NcH9w-kXolZj7yr2DmYPGjnKBz0PWhI

Tre till fyra gånger om året suger det efter paltbröd och fläsk. En alltid återkommande maträtt som jag gillat ända sedan barnsben. Lika förtjust är inte hustrun som får potatis och morötter istället för paltbröd! För att kompromissa lite blev det löksås till såväl paltbrödet som till potatisen. Skall väl egentligen bara vara en vit bechamelsås till paltbrödet. Jag tycker dock inte att löksåsen skämmer, tvärtom!

Jag stekte det rimmade fläsket på folie i ugnsform i ca 170 grader. Vände fläskskivorna när det började få färg och sedan fick det gå i ugnen till jag fick det där goda knapriga stekresultatet.

Medan fläsket gick i ugnen delade jag palbrödet i bitar och la dessa i en kastrull med kallt vatten och salt, fick ligga i ca 10 minuter. Skalade ett par lökar som fick mjukfräsa i smörolja i teflonkastrull, tillsatte lite salt, vitpeppar och en nypa socker. Skalade potatis och morötter och kokade dessa.

Strödde lite vetemjöl över löken och blandade med en träslev. Spädde med kall mjölk till tjock konsistens. Spädde sedan lite mera med potatis- och morotsvattnet. Smakade av med salt och vitpeppar.

Paltbrödet fick sedan koka 7-10 minuter i kort vatten, hällde alltså ur det mesta av blötläggningsvattnet. Prova med en sticka när brödet känns färdigkokt, skall gå lätt att trycka in men det skall inte koka sönder.

Serverade paltbrödet respektive potatis och morötter med löksåsen och det stekta fläsket på toppen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.