Nja, några gäss är det inte utan det här är fläskkött. Anledningen till begreppet ”falska gäss” är att fyllningen är densamma som man använder när man fyller en gås. Jag använde skinksnitzel (innanlår av gris) men det går lika bra med karré, bog eller vanlig skinka i skivor.
Banka ut skivor av fläskkött under plastfolie (använd en kastrull att banka med). Salta och peppra på båda sidor om köttskivan. Lägg en äppelklyfta, ett katrinplommon och antingen en tunn skiva färsk ingefära eller malen d:o och rulla ihop till en stor rullad och fäst med tandpetare. Vänd och klappa in med vetemjöl och bryn runtom i smör. Tillsätt en lök i klyftor, det som blev kvar av äpplet och en bit ingefära och en kycklingbuljongtärning. Späd med några deciliter vatten och sjud under lock tills köttet känns mört.
Jag rostade lite gul lök, spetspaprika i strimlor, morötter och palsternacka i tunna skivor samt potatis (som jag kokade i 10 minuter) med olja och flingsalt i 210 grader varmluft.
När köttet kändes färdigt tog jag ur rulladerna, silade av skyn som jag sedan hällde tillbaka i pannan. Smakade av med salt och svartpeppar och saften av en citron (går bra med lite vinäger också). Sedan redde jag av med lite majsenastärkelse utrört i kallt vatten till konsistensen blev bra, rundade av med en klick smör och lade tillbaka köttet för varmhållning.
Serverade (de falska gässen) rulladerna, med tandpetarna urtagna, ituskurna i två bitar på varje tallrik tillsammans med de ugnsbakade rot- och grönsakerna, såsen, ett par körsbärstomater och lite finskuren persilja.