Långbakad lammskuldra med potatispuré, vitkål och ättiksgurka.

Sommaren till trots drar det i långkokstarmen ibland. Här en fin lammskuldra (”paletilla de cordero” som det heter i Spanien och som är vanlig på restauranger i många delar av Spanien) eller bogblad av lamm, inte så vanlig styckningsdetalj här i Sverige men som är väldigt lätt att stycka ut från bogen. En smakrik och mycket god detalj både på gris och lamm. Putsade köttet från lite av fettet och hinnor. Kryddade med salt, nymalen svartpeppar plus något man gillar extra mycket, rosmarin, timjan, vitlökspulver eller alltsammans kanske. Lade i ugnsform med lite olja i botten och lök och vitlök vid sidan om. Körde sedan i ca 10 timmar i 110-115 graders ugn, dvs sköter sig själv under natten eller över dagen. Spädde lite vatten i ugnsformen och vispade runt lite för att få upp smakerna från formen. Så här långt förberedda jag matten och ställde i kylen när det svalnat för ett par dagar sedan.

Tog fram den kalla formen, silade av skyn i en kastrull och värmde köttet i ugnen medan potatisen kokade och den goda skyn fick bli skysås med med lite smaksättning av balsamvinäger och redd med majsenastärkelse. Eftersom jag hade letat upp i lite gammal potatis i gömmorna fick det bli en puré som jag serverade med köttet bortlyft från benet och skuret i skivor. Till det skuren färsk vitkål blandad med ättiksgurka som jag lagt in tidigare under dagen. Och så skysåsen och lite sallad och tomat också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.