Dansk hackebiff med råstekta gulbetor och rödkål, ”beamajo” och grönsallad

img_2145

Fredagsmys kan se ut hur som helst, igår blev det dansk hackebiff. Den kan nog också se ut hur som helst, finns en variant för varje dansk! Jag gjorde min variant efter att ha googlat runt lite på ämnet.

Hackebiffen; Blandade nötfärsen med salt och nymalen svartpeppar, en riven gul lök, lite tabasco och en sked osötad fransk senap. Ställde i kylen att vila en halvtimme, gjorde sedan rejäla bollar (ca 150 gr/st) av färsen, plattade ut och gjorde hackmönster med en kniv på båda sidor av biffarna. Stekte sedan några minuter på varje sida så de blev genomstekta och serverade a´la minute.

Gulbetor och rödkål; skar pyttbitar av gulbetorna och råstekte i smörolja, saltade och pepprade och mot slutet vände jag ned den skurna rödkålen och lät den gå med i ett par minuter. Höll sedan på värme.

”Beamajon”; Reducerade en beagrund av äppelcidervinäger, vatten, hackad lök och dragon, silade av och pressade ut återstående vätska i en rundbottnad skål och lät den svalna något. Tillsatte en äggula, salt och lite torkad dragon och vispade ned en blandning av smält smör och rapsolja. Körde sedan med stavmixer tills blandningen emulgerade, dvs tjocknade något.

Serverade hackebiffen med de råstekta, grönsallad, såsen och ett stekt ägg med lite paprikapulver på toppen, kanongott blev det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.