Pingvinklubba med blomkålspuré och spänstiga rotfrukter

IMG_1721

Pingvinklubba är en relativt modern styckningsdetalj, ett ben med alldeles utmärkt kött utan fett och senor från bakläggen på en gris. Kräver dock sin långa koktid för det är en väl använd muskel. Köpte på Carlströms i början av veckan. Rimmade i en 5 % saltlag i några dagar ochs körde i 120 graders ugn sedan förmiddagen i en täckt form med vatten, lite salt, lagerblad, purjolök, morötter och svartpeppar. Lät den gå i ca 5-6 timmar och ställde sedan ut i rumstemperatur att svalna tills det blev middagsdags.

Blandade en glaze efter tycke och smak, honung, krossade tometer, soja t.ex. Skedade över benen och stekte sedan på hög värme i ugnen tills de fått lite färg.

Kokade blomkål i lite köttspad och grädde, mixade till slät puré, smakade av med salt, nymald vitpeppar, en klick smör och en skvätt vitvinsvinäger.

Bräserade stavar av morötter, palsternacka och purjolök i kort vatten med smör och salt så mycket att morötter och palsternackorna var al`dente.

Serverade de ugnsstekta pingvinbenen på blomkålspurén med de bräserade grönsakerna och toppat med finskuren gräslök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.