Alla hjärtans Avokado med löjrom + Oxfilé Provencale

Avocado med löjrom

Känns som det här var en riktig retromiddag på gång, men varför inte, är så gott att den står sig bra även idag.

Hade löjrom från Mälaren i frysen, min gode vän, fiskaren på Gångholmen, gav mig ett smakprov på den här rommen i höstas och nu, på tu man hand med kära hustrun på alla hjärtans dag, passade det extra bra att njuta av den närproducerade läckerheten på skivor av avokado, finhackad purjolök, en klick gräddfil och några varv med svartpepparkvarnen över.

Oxfilé provencale

Oxfilé Provencale, en riktig klassiker som här fick lite sällskap av en ugnsbakad tomathalva och en bit ”sotad” salladskål.

Skalade och skivade några potatisar tunt. Fräste potatisskivorna i olja i het stekpanna. Saltade och pepprade med nymalen svartpeppar. Lade över de stekta potatisskivorna i ugnsform. Saltade och pepprade en fin mittbit av oxfilé som först hade legat framme och blivit rumsvarm. Brynte runtom i smörolja och lade sedan över i formen med de stekta potatisskivorna. Ställde in i 150 graders ugn med termometer i köttet. Lät baka tills innertemperaturen på köttet nådde 60 grader (medium med härlig rosa färg). Tog ur och lade köttet att vila i folie under ca 5 minuter.

Höjde värmen till max i ugnen, tog fram ett vitlökssmör som jag blandat ihop av ca 75 gram smör, 2 rivna vitlöksklyftor, en skvätt worcestershiresås, lite hackad persilja, salt och vitpeppar. Skivade köttet i 2 cm skivor och lade över potatisen, klickade över vitlökssmöret och körde i den heta ugnen tills smöret lagom smält ned.

Serverade filéskivorna med potatisen och den goda smörskyn från formen med en ugnsbakad tomathalva på varje tallrik och en klyfta salladskål som jag brände lite på med en köksbrännare så ytan på kålen blev lite sotad.

Hade förberett en dessert som dock får vänta till en annan dag, fullt i magen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.