Måste väl erkänna att det här inte är min egenhändiga kreativitet utan jag inspirerades av Restaurang Varda i Västerås där jag åt en liknande rätt i lördags. Stekte potatisklyftor med purjolök i smörolja, saltade och pepprade och lade folie över pannan så potatisen och purjolöken blev både stekt och kokt. Reducerade en umamibuljongtärning (Kung Markatta) och lite vatten så det nästan kokade ned, tillsatte vitvinsvinäger och grädde och sjöd på medelvärme så såsen blev lite lätt krämig.
Hade kryddat rödingfiléerna med sellerisalt någon timma innan det skulle stekas. Torkade av skinnet och stekte dem i rätt het panna i smörolja, först på skinnsidan och sedan den andra. Vände och tog bort skinnet (smaksak) och vände ned den fd skinnsidan och lät filéerna steka färdigt.
Serverade såsen med potatis- och purjon, rödingfiléerna ovanpå och tunnhyvlad fänkål och citron överst. Toppade såsen med regnbågsrom och spröda buketter av ekologisk morotsblast.