Min moderna kolbulle med strimlad rödkål och rårörda lingon

Min moderna kolbulle med strimlad rödkål och rårörda lingon

Jag läste på lite om kolbulle idag, en maträtt med anor avsett för skogsfolk som levde under väldigt enkla förhållanden och behövde mycket energi. Gjorde därför min egen variant med inte fullt så mycket energi. Stekte inte heller över öppen eld utan lite mindre manligt – i stekpanna på spisen!

Fyllde stekpannan med skivat rimmat stekfläst i ca tre centimeters bitar. Hade några skivor vedrökt sidfläsk som jag också skar i likadana bitar och lade i pannan. Stekte på medelvärme tills det rimmade fläsket var genomstekt.

Hade dessförinnan gjort iordning en smet av 1 ägg, ett par dl vetemjöl, en skvätt grädde och vatten så smeten blev lite tjockare än en våffelsmet. Tillsatte salt och vispade ut så det inte var några klumpar. Smeten fick sedan stå och svälla medan fläsket stekte.

Tillsatte lite smörolja i fläskpannan och hällde över smeten som fick steka på rätt hög värme tills den började släppa lite från kanter och botten. Vände sedan över kolbullen på en tallrik och lät den ostekta sidan glida tillbaka i pannan. Fick sedan gå i pannan till den blev knaprikt stekt på båda sidor men fortfarande lite mjuk inuti.

Serverade bitar av kolbullen med finstrimlad rödkål och rårörda lingon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.