En typ av pressylta!

Kokade en riktigt rejäl fläsklägg här om dagen. Lät sjuda på svag värme i ordentligt saltat vatten med lök, morot, selleri, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar i nära 3 timmar. Lät svalna i koklagen och när jag skulle plocka av kött och svål slog det mig att göra en pressylta med svål på över- och undersida. När jag plockat ut det finaste köttbitarna klädde jag en form med plastfolie, lade svål i botten och packade resten av köttet i formen, saltade och pepprade lite och avslutade med svål överst. Öste på lite kokspad, lade över plastfolie och ställde en annan form med vatten i ovanpå så syltan kom i press, sedan in i kylen där den stått och mognat ett par dygn. Tog ur syltan ur formen med hjälp av plasten, torkade av lite gelé runt om. Serverade skivor av syltan till stekt potatis och lök samt syrad rödkål. Rejält käk för den som inte är så rädd för fett. Behöver ju inte äta varje dag. En annan gång kommer jag nog att smaksätta syltan med mera kryddor eller med finskuren dill. Tror jag skulle bli riktigt gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.