Plommonspäckad fläskkarré med traditionella tillbehör

Som traditionen bjuder, späckade en bit fläskkarré med katrinplommon som jag först delat på hälften. Gjorde snitt i karrén med en kniv, stoppade in plommonhalvorna i snitten. Kryddade med salt, nymalen svartpeppar och riven torkad ingefära. Vände runt i en rätt trång ugnsform med någon msk olja. Tillsatte lök, morot och några katrinplommon och körde in i mitten av ugnen på 175 grader. Där fick den gå i drygt 90 minuter eller till en innertemperatur på över 80 grader. Ställde sen att vila ca 15 minuter.

Gjorde en gräddsås genom att vispa ner lite grädde i en kastrull med ett par msk mjöl i. Vispade tills ”smeten” blev slät, tillsatte mera grädde, spadet från ugnsformen och värmde upp, parerade konsistens och smak med lite vatten från potatiskoket och smakade sen av med en skvätt balsamvinäger, salt och nymalen svartpeppar. Färgade såsen med ett par droppar sockerkulör.

Skar upp köttet i tunna skivor serverade det med såsen, kokt potatis och morötter. Ättiksgurka och vinbärsgelé fick stå för syran och sötman, en riktigt god och traditionell söndagsmiddag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.