Öländska kroppkakor

Gör kroppkakor någon gång då och då, olika varianter och resultat som du kan hitta här på matimorgon om du söker på kroppkakor i sökfältet. Det här blev en fullträff, bra konsistens och fin smak. I vanlig ordning har jag inga måttangivelser men jag gjorde såhär.

Börja med att skära gul och röd lök samt rimmat sidfläsk i tärningar, stek och krydda med lite svartpeppar och mycket mortlad kryddpeppar och låt det sedan svalna ordentligt.

Använd mjölig vinterpotatis, koka en tredjedel av potatisarna med skalet på. Skala resten av potatisarna och riv i matberedare eller på rivjärn. Lägg rivet i en kökshandduk och krama ur så mycket vätska som du kan över en bunke. Ställ potatisrivet åt sidan medan du skalar den kokta potatisen. Häll försiktigt av vätskan ur bunken men spara stärkelsen som ligger i botten på bunken. Lägg den urkramade potatisen i bunken och riv den kokta potatisen över, tillsätt salt och möjligen lite vitpeppar och pudra över vetemjöl. Bearbeta smeten med handen så den blir formbar, tillsätt mera mjöl om smeten känns för lös.

Forma en rund boll av smeten, platta till den och gör en grop i mitten, fyll med det stekta fläsket och återförslut kroppkakan så den blir rund igen. Sjud sedan kroppkakorna försiktigt i saltat vatten tills de flyter upp till ytan, då är de färdiga.

Servera kroppkakorna med brynt eller smält smör, rårörda lingon och gärna med det stekta fläsket som blev över. En del gillar också lite grädde på tallriken.

Om du händelsevis får några kroppkakor över är det jättegott att dela dem på mitten och steka upp dem och äta med samma tillbehör som ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.