Zucchini- och färsgratäng

Diskuterade klimatsmart mat med några studenter i grafisk design vid Dalarnas Högskola idag. Det ska hjälpa oss i Slow Food att utforma och ta fram folkbildningsmaterial till olika målgrupper. Vi talade bl.a om att ställa om till mera grönsaker och mindre animaliskt. Passade på att ta mig an dagens diskussioner i praktisk tillämpning ikväll. 250 gram nötfärs blev till 5-6 portioner! Fräste köttfärs i olja, tillsatte en buljongtärning, finskuren vitkål och tärningar av zucchini som jag skurit av ändbitar när jag skurit tunna skivor av 2 zucchini. Lät fräsa ihop innan jag kryddade med torkad rosmarin och basilika, tillsatte sist passerade tomater så det blev en tjock såskonsistens. Lät sjuda ihop lite. Saltade på zucchiniskivorna och lät dem ligga på hushållspapper och dra ur lite vätska. Gjorde rundlar av zucchiniskivorna och ställde på högkant i en ugnsform, skedade över köttfärsröran i formen med en skvätt grädde över samt rev rejält med lagrad ost över också. Körde på gratängläge i ugnen tills osten smält och det hela fått lite färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.