Två rätter av en picnicbog (fläskbog)

 

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, en bit svensk prima kött under 50 spänn kilot kan man bara inte motstå. I det här fallet var det en bit fläskbog eller picnicbog som den också kallas. Biten var på dryga kilot och för att slippa äta samma mat i flera dagar valde jag att tillaga den på två sätt. Först skivade jag upp så tunt jag kunde från var sida av köttbiten och sedan sparade jag mittbiten hel, som jag kryddade ordentligt med lagerblad, salt och peppar och lade i en trång form med lock. Hällde på buljong och grädde så köttet precis täcktes och lade på locket. Ställde in i 95 graders ugn där den fick stå i 9 timmar, dag eller natt, välj själv!

De skivade bitarna bultade jag ut under plast på skärbrädan, kryddade med salt och peppar, vände i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd innan jag stekte på medelvärme tills schnitzlarna hade gyllenbrun färg och var genomstekta. Serverade med en ärtpuré, vanliga frysta ärter kokta i buljong, mixade med smör och avsmakade med salt, peppar och torkad mynta.

Den ugnsbakade bogbiten tog jag upp ur det gräddiga kokspadet, torkade av och stekte den genomvarm i pannan på spisen. Redde av gräddspadet med majsstärkelse till en lagom såskonsistens. Stekte blomkål i skivor och lade upp på tallrikar med det möra och trådiga köttet ovanpå och serverade såsen och kokt potatis, tomat och syrad gurka till.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.