Confiterad grisbog

 

Ser kanske inte mycket ut för världen men jäkligt gott var det. Inspirerades av Sebastian Eriksson, från Chantals, som bl.a bjöd på denna franska delikatess som förrätt på jaktlagets middag inför bockjaktspremiären i år. Hade ett bogblad som jag skar ner i bitar (gillar bogblad av gris, brukar koka dillkött på det bl.a). Vände runt ordentligt med salt och mortlad svart- och vitpeppar och några kryddpepparkorn. Packade glasburkar med blandningen varvat med ankfett. Lagerblad på toppen och så i ugnen på 120 grader i 4,5 timmar. Sätt på locket och kyl i vattenbad och flytta sedan över till kylen. Serverade den kalla confiten med syrad saltgurka på crostini som jag skivat av en dygnsgammal bagette och rostat i ugnen efter att jag penslat med kryddolja och strött lite flingsalt över.

Om det synliga fettet avskräcker kan jag berätta att andelen fett i den här produkten inte är mera än i en vanlig falukorv.

Tips, beräkna 1,8-2 % salt när du tillagar den här typen av produkt. Övriga kryddor, t.ex peppar av olika slag räknar jag med ca 0,2% sammanlagt. Dvs 1 kg köttråvara och fett kräver ca 18-20 gram salt och 2 gram peppar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.