Ugnsstekt ribbestek med tomat- och gurkconcassé

Ugnsstekt ribbestek (danska för skinkstek med svålen kvar). Skar täta snitt genom svålen med en vass kniv. Ställde en ugnsform med någon cm vatten i botten i het ugn och lät vattnet börja koka. Lade ner steken i det kokande vattnet med den randade svålsidan neråt. Lät den gå i ugnen ca 15 minuter. Vred ner ugnsvärmen till 160 grader och tog ut steken på en skärbräda. Torkade av runtom med hushållspapper och masserade sen in en kryddblandning av salt, vitpeppar och svartpeppar från kvarn samt riven torkad ingefära. Såg till att kryddblandning även kom in i skårorna i svålen. Lade sedan steken, med svålsidan upp, på galler över ugnsformen med vatten och körde i ugnen i ca 1,5 timmar eller till köttet nådde en innertemperatur om ca 73 grader. Den sista kvarten hade jag grilläge på så svålen skulle bli extra knaprig. Tog ur ugnen och ställde att vila en stund innan serveringen.
Serverade sedan köttet skuren i skivor med den knapriga och kryddiga svålen till ugnsstekt potatis som fått gå med i ugnen den tid som behövdes samt en tomat- och gurkconcasse’ som fått koka ihop med både sälta, syra och sötma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.