Lindat fläskkött (porchetta) med kryddfyllning

Det här är från helgernas förlustelser. Köpte en bit hela revbensspjäll där benen inte var sågade. Skar bort hela sjoket med ben som jag kryddade och ugnsbakade som tunna spjäll och käkade till lunch samma dag. Den benfria fläskbiten delade jag sedan genom att skära den på ”platten”, dock inte helt igenom, så jag kunde vika ut den som en tunnare och dubbelt så stor bit. Kryddade hela biten med salt blandad med torkad stjälkselleri. Hackade salvia och bladpersilja fint och strödde ut över köttet tillsammans med riven vitlök. Rullade ihop till en fast rulle och band om med steksnöre. Kryddade runtom med sellerisaltet och lät dra i kylen under plast i ett par dygn.

Lät rullen bryna runtom i panna på spisen, lade sedan över i ugnsform och lät steka i 140 grader i ca 3 timmar. Här kan man välja om man vill ha ett fastare kött och bara köra till innetemperaturen kommit upp till 70 grader eller, som jag valde den här gången, låta den gå länge så den kan serveras i kotletttjocka skivor och ändå upplevas som riktigt mör.

Tog vara på köttsaften från ugnsformen och kokade ihop med rödvin och rörde ned rumsvarmt smör innan serveringen. Som tillbehör serverade jag en god potatiskaka med smak av både ost och rökt skinka samt wokade strimlor av morot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.