Sous videbakad fläskkarrérulle med potatiskaka, betor och rödvinssås

Lite fredagsfest med god framförhållning. Redan på torsdagen skar jag upp en benfri fläskkarrébit så den blev en ca 2 cm platt rektangulär bit. Kryddade båda sidor med grovt salt (beräknade ca 2% av köttets vikt i saltmängd, 1% på vardera sida av köttstycket). Bredde sedan på mixad ugnsbakad lök, lite färsk mejram och nymalen svartpeppar och rullade ihop till en fast rulle som jag sedan band upp med steksnöre. Vakumpackade köttet och lade i kylen över natten. På fredagsmorgonen gjorde jag iordning Sous vide-badet och lät påsen med köttet gå på 63 grader i ca 10 timmar.

Gjorde en potatiskaka i ugnsform genom att varva tunt skivad potatis, salt, peppar, finskuren purjo och mellanlagrad grevéost. Ett par klickar smör och sedan in i 190 graders ugn drygt 1 timma och tog sedan ut formen att vila under folie. Brassade upp ugnen i 230 graders varmluft och stekte morötter och gulbetor i en form med olja och flingsalt och sedan det avtorkade köttet i en form med lite smör så det fick färg och blev ordentligt varmt.

Rödvinssåsen gjorde jag av den silade köttskyn från vakumpåsen, kokade upp och skummade väl, tillsatte rödvin och smakade av med salt och peppar och redde sedan av med majsenastärkelse utrört i lite kallt vatten.

Serverade köttet uppskuret i knappa 2 cm tjocka skivor på potatiskakan och betorna med såsen och en sked plommonchutney bredvid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.