Bogstek av älg, tillagad sous vide, stekt blomkål och smakrik sås

Det här är samma köttbit som lagade kebab på här om dagen. Vidareförädlad ett steg till genom att kryddas, packas i vakumpåse och tillagas sous vide, dvs i vattenbad under cirkulation, i 60 grader under ca 24 timmar. Tillagningen på det här viset resulterar i att ett annars ganska segt kött blir mört men fortfarande saftigt och passar därför perfekt för framdelsköttet från vilt och nöt.

Eftersom vi i regel bara är två personer i hushållet blir det lite tradigt att tillaga en hel köttbit på 1 – 1,5 kg, man får äta samma sak i flera dagar. Jag brukar se det som en utmaning av tillaga olika rätter av en och samma köttbit. Den första rätten blev alltså en kebabtalltik, den andra rätten blev en mera traditionell stek som jag serverade med en god sås av den kryddiga köttsaften som bildades under tillagningen i vakumpåsen. Till detta ett par tjocka skivor av blomkål som jag stekt i smörolja och kryddat med salt och peppar tills de fick fin färg och fortfarande hade spänsten från det råa kvar. Kokt potatis och saltgurka passade fint till också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.