Gratinerade spättafiléer fyllda med färserade havskräftstjärtar

Det här blev nog lite väl ambitiöst en tisdagskväll men vad gör man när man ”springer på” superfina spättafiléer till extrapris på ICA Maxi Erikslund. Köpte också en hink små havskräftor som jag tänkte kunde bli bra att vidareförädla med spättan.

Putsade spättfiléerna, skar bort de tunnaste och lite ojämna delarna och lade putset i en marberedare. Delade filéerna på längden och kryddade med salt och nymalen vitpeppar. Skalade stjärtarna av havskräftorna och lade dessa i matberedaren med fiskputset. Tillsatte ett ägg, en skvätt grädde, salt, vitpeppar och lite kajennpeppar. Mixade till en fast smet. Fördelade ut kräftsmeten på fiskfiléhalvorna och rullade ihop dem och ställde på högkant i smord ugnsform.

Fräste kräftskalen tillsammans med en tärnad lök och morot, tillsatte tomatpuré och rörde runt innan jag tillsatte vatten och en skvätt sherry. Lät sjuda 20-25 minuter, silade av skalen och lät buljongen sjuda utan locks tills den reducerats till nästan ingenting. Då slog jag på grädde, smakade av med lite salt och lät sjuda ihop lite. Hällde över den god gräddsåsen över fisken, rev lite parmesan på toppen och körde i 230 graders ugn tills fisken gått färdigt och ytan fått färg.

Serverade de gratinerade spättarullarna med den jättegoda såsen, nykokt potatis och morötter samt några minitomathalvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.