Parmesanöverbakad lax med gnocchi i brynt citron- och salviasmör

fullsizeoutput_1d85

Ikväll blev det lite italienskt. Igår gjorde jag det lätt för mig men ikväll la jag ett par timmar i köket. Gårdagens inköp av färsk salvia ledda vidare till att göra en sats gnocchi. Tog receptet i en av mina italienska kokböcker, ett halvt kilo potatis, kokas och pressas, blandas med en tsk salt, ett uppvispat ägg, 25 gram smör och ca 125 gram mjöl. Sedan ut på bakbordet där man knådar in ytterligare ca 125 gram mjöl till en smidig och lite kladdig deg. Tog sedan bitar av degen och rullade ut till fingertjocka korvar som jag skar i 1,5 cm bitar och tryckte till mot en gaffel så det blev lite randiga på ena sidan. Lade på en mjölad handduk innan jag kokade dem i saltat vatten och fiskade upp dem med en hålslev när de flöt upp till ytan.

Hade förberett ett par portionsbitar av laxfilé som jag saltat och täckt med riven parmesanost. Körde i 175 graders varmluftsugn tills den var precis genomstekt. Smälte en stor klick smör i stekpannan med ett par citronskivor och skuren färsk salvia och lät smöret brynas en aning innan jag, strax före serveringen, vände ned den kokta gnocchin och vände runt ordentligt i det brynta citron- och salviasmöret.

Serverade laxen på gnocchin med smöret. Dekorerade med ett par färska salviablad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.