Stekt strömming, potatismos och rödlökssmör

K5CEbM9k7KLLmGIoxOdPby4loSwqstWJt0588m6Uufs

Strömming är billig, nyttig och väldigt god mat som går att variera nästan i det oändliga. Idag blev det stekta strömmingsflundror i all sin enkelhet.

Strömmingen sköljde jag först i kallt vatten, tog bort ryggfenan och hängde fisken över kanten på en bunka att rinna av. Jag blandade grovt rågmjöl, salt och vitpeppar från kvarn på ett bakplåtspapper på bänken. Sedan är det bara att vända strömmingen i mjölblandningen och steka i smör eller smörolja, först på skinnsidan och sedan på köttsidan, servera a´la minute så stek dem inte för tidigt!

Potatisen skalas och skärs i bitar och kokas mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en visp eller stöt. Tillsätt salt, vitpeppar, en klick bregott eller smör samt ett par skedar creme fraiche. Rör om och känn efter om konsistensen är bra, späd med mjölk om moset är för fast. Smaka av med salt och vitpeppar och tillsätt något hackat grönt, jag hade persilja den här gången men det är minst lika gott med gräslök eller dill.

Rödlökssmöret gör du så här. Ta ut smör i rumsvärmen. Hacka en röd lök i fina bitar, fräs i lite smör i en kastrull på rätt så svag värme, tillsätt en nypa salt, röd balsamvinäger och en skvätt worchestersås och sjud ett par minuter. Ställ att svalna. Rör samman det rumsvarma smöret med den avsvalnade lökkoket, slå in i gladpack och forma en rulle. Lägg i kylen så den stelnar till lite.

Servera de nystekta strömmingsflundrorna med potatismoset och en rejäl skiva rödlökssmör. Javisst, en god pilsner passar som ”hand i handske”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.