Hjortkalvrygg från Svanå, sötpotatismos, färsk vitkålsfröjd och ramslöksmajonnäs.

IMG_1920

Egenhändigt fällt vilt känns alltid lite extra gott att ta hand om i köket. Hade kronhjortskalv i frysen och tog fram en bit benfri rygg, dvs biffraden som jag delade i portionsstora bitar och plattade till med handen. Lät bli rumsvarma innan det var dags för kryddning och stekning. Kryddade med salt och svartpeppar från kvarn. Stekte sedan i smör och lite olja och en kvist rosmarin till önskad grad och lät sedan vila under folie på skärbrädan.

Skalade sötpotatisar, delade i bitar och kokade mjuka i saltat vatten. Hällde av och lät ånga av en stund, mosade och tillsatte salt, svartpeppar från kvarn och en klick Bregott och smakade av. Höll sedan varmt.’

Stekte färsk lök i skivor tillsammans med flatrökt skinka  (eller rökt sidfläsk) i strimlor. Saltade försiktigt och höll på värme.

Hade tidigare under eftermiddagen skurit delar av ett färsk vitkålshuvud i bitar, blandat med lite salt, saften av en bit citron och finskuren dill. Lät sedan stå och dra i kylen tills det var dags att servera. Det här här spröda och friska tillbehöret har jag kopierat från Restaurang Säsong i Saluhallen Slakteriet. Väl värt att rekommendera!

Hade i veckan gjort en ramslöksmajonnäs av ramslök som jag köpt på ICA Maxi Erikslund. Det var nog den sista ramslöken för säsongen. Fräste ramslök lätt i lite smörolja, lät sedan kallna. Lade ramslöken i en mixer, tillsatte två rumsvarma ägg, lite ättika eller vinäger, salt, peppar och ett par tre dl neutral olja. Körde sedan i mixern till slät tjock konsistens. Vips har man en jättegod majonnäs med smak av grön vitlök!

Serverade köttet, skuret på diagonalen, på sötpotatismoset med vitkålen, den stekta lök- och skinkblandningen och ramslöksmajonnäsen och ett par tomatklyftor och lite ogräs på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.