Rödvinsbräserad oxkind med syrlig potatisstomp

IMG_1714

Köpte en ekologisk oxkind i förra veckan, putsade den ordentligt från fett och hinnor, lade den i en trång ugnsgryta med lock, saltade runt köttet, hällde över ett par dl rödvin, svart- och vitpepparkorn, lagerblad, en gul lök och lite soja. Ställde sedan grytan med lock i 120 graders ugn och där den fick stå hela kvällen (dvs 3-4 timmar). Kylde av och förvarade sedan i kylen.

Nu skulle söndagsmiddagen lagas till, värmde grytan lite så den geleade skysåsen åter blev rinnande så den gick att sila av från kryddor och lök. Hällde över i kastrull och smakade av med ingenting, det smakade så mustigt och gott. Redde av med lite majsenastärkelse utrört i kallt vatten. Lade sedan ned köttbiten och lät småsjuda så den blev genomvarm.

Hade skalat några morötter som jag skar i jämnstora stänger. Stekte i smörolja i liten panna och saltade och vred ett par varv med vitpepparkvarnen över. Slog på en skvätt potatisvatten som fick koka in i morötterna och höll sedan på värme.

Gjorde en potatisstomp som jag smaksatte med salt, vitpeppar, en klick smör, lite mjölk samt ett par skedar syrade grönsaker. Det blir en jättegod smakbrytning med syran i grönsakerna och dessutom ger det lite tuggmotstånd i stommen.

Serverade stompen med de bräserade morotsstängerna, den möra oxkinden i skivor samt den mustiga skysåsen över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.