Nyårsmeny!

IMG_1630 IMG_1631 IMG_1633

Såhär blev nyårsmenyn hos oss den här gången. Behöver inte vara hummer och oxfilé utan andra råvaror går också bra bara man ger dem lite extra kärlek.

Förrätt: Cannelloni fylld med ost- och laxsås som jag helt enkelt gjorde av gravad och lättrökt lax, sk Najadlax, kvar från julens fröjder. Gjorde en bechamelsås som jag smakade av med lite salt, citronpeppar och riven cheddarost. skar mindre bitar av laxen och lade ned i såsen och ställde åt sidan. Hällde lite sås i botten på en smord ugnsform och lade ned en tillskuren lasagneplatta som passade i formen, lade en laxskiva på plattan och skedade över såsen innan jag rullade ihop och lade i ena ändan på formen, gjorde sedan likadant med ytterligare rullar tills jag fyllde formen. Så långt färdigt i förväg, klar att gratinera i 225 graders ugn i ca 20 minuter innan serveringen. Serverade med mixad sallad och hackade hasselnötter som jag rostat i torr stekpanna tidigare.

Varmrätt: Flankstek med potatis- och sellerimos, ugnsbakad tomat och bönor samt bearnaisesås. Hade förpreparerat flanksteken redan för ett par dagar sedan genom att putsa den, salta och peppra, pensla med smält smör och vakumpackad den och kört i 54 graders vattenbad i cirkulator under ca 10 timmar. Sedan kylt ned den snabbt i isvatten och förvarat i kylskåp. Gjorde ett mos av kokt potatis och rotselleri, kryddade med salt och nymalen vitpeppar, tillsatte smör och lite gräddmjölk och körde snabbt slät i mixer. Hade tidigare under eftermiddagen också slagit ihop en bearnaisesås (går förstås bra med färdigköpt också). Innan det var dags att servera lade jag köttet på en het plåt i 230 graders ugn tillsammans med de festskurna tomathalvorna. Körde köttbiten i 5 minuter innan jag vände den och lät den gå i ytterligare 5 minuter. Tog ut köttet och lät vila på skärbrädan men tomathalvorna fick baka en stund till i ugnen. Värmde bean lite försiktigt och kokade upp bönorna. Servered sedan det hela genom att skära köttet i skivor, spritsa ut moset på tallrikarna och sedan skeda på bönor och bearnaisesås och toppa med den bakade tomaten.

Dessert: Chokladmousse, också förberedda sedan dagen innan. Värmde upp kakao, smör och socker försiktigt i en kastrull och rörde runt tills det blivit en slät kräm. Ställde åt sidan medan jag vispade äggvitor till hårt skum, tillsatte florsocker och fortsatte att vispa tills det blev blankt och fast. Vände ned en tredjedel av äggvitevispet och blandade väl med chokladen. Vände sist försiktigt ned resten av äggvitan i chokladkrämen och skedade upp i glas och ställde kallt. Innan serveringen skar jag clementiner i filéklyftor utan hinnor så gott det gick. Marinerade dem i önskad smak, jag valde Pernod men mera vanligt kanske är i någon sort  av citruslikör. Innan serveringen skedade jag över de marinerade clementinerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.