Hjortkalvfilé med ”patata pobre”

IMG_1485

”Patata Pobre” är spanska för buljongkokt potatis med lök eller fattigmanspotatis om man så vill. Kan tänka att när det var knapert i kassan så blev det bara just potatis, utan sovel, därav namnet fattigmanspotatis. Jag tycker den är ett utmärkt tillbehör till stekta kött- och fågelrätter utan sås, potatisen och buljongen ger då saftigheten till rätten och av stärkelsen i potatisen blir skyn lite simmig.

Så här gör jag patata pobre; Skivar potatis och lök, fräser först löken med lite salt och nymalen svartpeppar och en nypa socker. Lägger över på tallrik och steker sedan den rätt tunt skivade potatisen i omgångar. Lägger sedan potatisen i två lager med löken emellan, fyller på med buljong (kyckling-, kalv- eller ox-) så mycket att det knappt täcker, låter sjuda lätt och fyller på mera buljong om det blir för lite vätska. När potatisen mjuknat avslutar jag med en näve hackad persilja över.

Den här gången serverade jag en liten helstekt filé från kronhjortskalven som jag nu har i frysen. Hade kryddat filén med salt, nymalen svartpeppar och torkad timjan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.