Ekologiska grönsaker i vinäger

IMG_1463

Nu har jag lekt Ernst igen, både för ögat och gommen förstås!

Efter skördande av ekologiska rotfrukter och kålväxter hos grönsaksbonden Ted Oskarsson i Sätra Brunn i förra veckan gick en del till den här formen av bevarande. Apade helt enkelt efter Ernst och gjorde såhär;

Kokade upp 1,2 liter vatten, tillsatte 8 dl vitvinsvinäger och kokade upp igen, avslutade med ett par msk socker och lät sockret lösas upp i den kokande vinägerblandningen. Hällde sedan över den heta vätskan i glasburken där jag varvat bitar av persiljerot, morötter, blomkål, purjolök, rödlök, vitlöksklyftor och grönkål (kan med fördel uteslutas, blir blek och inte jättefräsch när den får ligga ett par dagar). Gå bra med en rad andra grönsaker också paprika, squash, rädisor etc. Fyllde upp den heta vätskan så det täckte grönsakerna och avslutade med ett skikt god olivolja som lock på inläggningen.

Burken kan sedan förvaras på köksbänken som dekoration och sedan är det bara att fiska upp lite grönsaker med en pincett när man vill använda till grytor eller fräsa upp som en syrlig kombo till fågel, kött eller fisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.